south beach

South Beach Dieta

 

LCHF je preteklost, čas je za South Beach Dieto. Zgodba o South Beach dieti se je začela na južni Floridi, njen avtor je kardiolog Arthur Agatston, ki je želel iznajti optimalno prehrano za kronične srčne bolnike s prekomerno telesno težo. Kmalu se je zahvaljujoč odličnim rezultatom, ki so se kazali pri njegovih pacientih, vnela vroča razprava med prebivalci Miamija, ki so bili zaskrbljeni za svojo telesno težo.

V letu 2003 je njegova knjiga Dieta South Beach : Za zdravo srce in vitko telo prerasla lokalno popularnost in kmalu postala globalna uspešnica. South Beach ali v prevodu ‘dieta z južne plaže’ je postala četrta najbolje prodajana knjiga na Amazon.com v letu 2003, v 6 mesecih so prodali kar 4 milijone izvodov.

Za kaj gre?

Povedano v preprostem jeziku je dieta osredotočena na zmanjšanje vnosa ‘škodljivih’ in povečanje vnosa ‘koristnih’ oglijkovih hidratov (OH) in maščob. Kriterij izbiranja ‘dobrih’ oz. ‘slabih’ OH je vrednost glikemičnega indeksa (GI), ki ga vsebuje posamezno živilo.

Med ‘koristne’ OH spadajo sadje, zelenjava in polovredne žitarice, med ‘škodljive’ OH pa sodijo jedi z veliko bele moke in sladkorja. Hkrati dieta zagovarja vnos nezasičenih maščob (oljčno in repično olja) in omejen vnos zasičenih in trans-nezasičenih maščob.

3 faze

Dieta je razdeljena na tri faze, prvi dve se izvajata natančno določeno časovno obdobje, tretja faza pa je opisana kot usvajanje pravilnih prehrambenih navad do konca življenja. V posameznih fazah dieta temelji na nižjem vnosu OH, kar je populariziral že dr. Atkins v svoji uspešnici Revolucija v prehrani, dieta South Beach pa k temu dodaja še pravilno izbiro maščob in poudarja živila z nizkim GI.

Dieta naj bi bila po mnenju večine strokovnjakov za prehrano v primerjavi z Atkinsovo bolj pravilna, vendar trenutno ne obstajajo znanstvene raziskave, ki bi to tudi potrdile.

1. FAZA: Dva tedna odrekanja

V prvih 14 dneh lahko jeste obroke, ki bodo pripomogli k zmanjšanemu občutku lakote. Prepovedano je uživanje kruha, riža, krompirja, testenin, peciva, sadja, sladkarij, sladoleda in alkohola. Nekatera od naštetih prepovedanih živil boste lahko postopno znova uvedli v drugi fazi.

V prvi fazi lahko jeste predvsem nemastno meso (piščančje in puranje meso, ribe in morski sadeži). Dovoljena je zelenjava z nizkim GI, nemastni siri, oreščki in jajca. V prvi fazi naj bi predvidoma izgubili od 4 do 7 kg.

2. FAZA: Svobodnejši načrt prehrane

Druga faza South Beach diete je namenjena blažjemu izgubljanju odvečnih kilogramov (0, 5 do 1 kg na teden) in traja, dokler ne dosežete želene teže. V tej fazi na svoj jedilnik spet postopno uvajate OH, seveda tiste z nizkim GI (kruh iz polnovrednih žitaric in sadje).

Kako izbrati živila v skladu z GI?

GI je mera, ki pokaže, za koliko hrana poviša sladkor v krvi v primerjavi z enako količino belega kruha. Hrana z nižjim GI bo povzročila manjše nihanje sladkorja v krvi kot hrana z visokim GI. Študije so pokazale, da vas hrana z nizkim GI tudi za dalj časa nasiti in vzbuja manjšo željo po hrani.

Izbor hrane z nizkim GI vključuje zmanjšan vnos belega kruha in sladkorja, pa tudi krompirja, ki ima visok GI. Na prednostni listi je zato hrana, bogata s prehrambenimi vlakninami, ki jo prebavljamo dlje časa, posledično pa to vpliva na manjši dvig oz. nihanje sladkorja v krvi.

Vsa nepredelana hrana, še posebej žitarce, ki vsebuje naravno količino prehranskih vlaknin, prav tako počasneje potuje skozi prebavni trakt in daje občutek sitosti. Tudi citrusi imajo nižji GI od večine vrst sadja.

Hrana, ki je bogata z beljakovinami, ima običajno nizek GI. Ribe, nemastno meso, mlečni proizvodi in gobe so odlična izbira hrane z nizkim GI. Maščobe znatno ne zvišajo ravni glukoze v krvi, vendar je kljub temu dobro, da ste nanje pozorni. Prednost dajte kvalitetnim maščobam, kot je olje iz lanenih semen, oljčno ali bučno olje.

3. FAZA: ‘Do konca življenja’

Zadnja faza diete naj bi trajala do konca življenja. Povedano drugače: ne gre za dieto, ampak za nov način življenja. Avtor diete predvideva, da je tisti, ki se je prebil do 3. faze, usvojil pravilne prehrambene navade in način pripravljanja obrokov.

Omejitve v tej fazi se nanašajo predvsem na izogibanje hrani z visokim GI in škodljivim maščobam. Tak način prehrane seveda zagotavlja blagodejen učinek na srčnožilni sistem in povečuje vitalnost organizma, v kar je stoodstotno prepričan avtor diete.

Dieta South Beach je sestavljena tako, da se prehranskega načrta lahko držite do konca življenja. Po potrebi se lahko vrnete v prvo ali drugo fazo, če želite izgubiti dodatne kilograme.

Zagovorniki diete

Ko je dr. Arthur Agaston snoval novo dieto, ni slutil, da se bo med zagovornike le-te uvrstila tudi nekdanja prva dama ZDA Hillary Clinton s svojim soprogom Billom. Še več, zdi se, da je pristašev diete, še posebej v holywoodskem svetu slavnih, vedno več. Dieta South Beach je prav po zaslugi slavnih imen iz Hollywooda postala prava trgovska znamka.

Ob zakupu Fitnes Paketa ali Paketa za Oblikovanje prejmete South Beach Jedilnik Brezplačno